Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu
Blog
Blýskněte se dárkovým balením s vlastním motivem
30.03.2020
Blýskněte se dárkovým balením s vlastním motivem
Darujte víno jako dárek od srdce. Zabalte to nejlahodnější víno do dárkového balení s vlastním motivem a udělejte radost svým blízkým či kolegům z prá... číst celé
Správná teplota vína pro podávání
23.03.2020
Správná teplota vína pro podávání
Révová vína potřebují určitou teplotu, aby dokonale vynikly jejich vlastnosti ve vůni i chuti. Poučka, že bílá vína podáváme chlazená, neplatí pro vše... číst celé
Jak otevřít víno bez vývrtky? Botou.
23.03.2020
Jak otevřít víno bez vývrtky? Botou.
Každý z nás se s tím jistě setkal, potřebujete otevřít lahev vína a nemáte vývrtku. číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. Články
  3. Správná teplota vína pro podávání

Správná teplota vína pro podávání

Révová vína potřebují určitou teplotu, aby dokonale vynikly jejich vlastnosti ve vůni i chuti. Poučka, že bílá vína podáváme chlazená, neplatí pro všechny druhy stejně. Jemnější druhy nesmíme příliš zchlazovat, nižší teplotou trpí buket a další vlastnosti. Nasládlá vína mohou být chladnější; rovněž lehčí, jednodušší a kyselejší druhy. Kyselost vína se vyšším chladem zastře.  Jakostní  bílá vína nejlépe chutnají při teplotě chladného sklepa, tj. 10 - 12 °C . Pod 10 °C jsou bílá vína neharmonická, neuvolňují se vonné látky, víno se zdá fádní, nemá vůni ani chuť. V ústech pociťujeme jen chladný nápoj. Nad 12 °C u bílého vína vyniká chuť alkoholu, víno se zdá silnější, plnější, bývá chuťově nevyvážené, chutná ostře, někdy až pálí.  Vinné vlastnosti nejlépe chutnají při teplotě, v jaké byly přineseny z chlazeného sklepa. Po otevření láhve postupně krásně vynikne jejich buket neboli kytka. Tyto zkušenosti mají význam zejména u kořenného Tramínu, Bzenecké lipky a jiných jakostních vín. Výraz buket je velmi výstižný, neboť jde o celou stupnici vůní, podobně jako u kytice květin.  Pro většinu našich  červených vín byla teplota vína při pití stanovena na 14 - 16 °C . Červené víno zchlazené pod 12 °C je zcela uzavřené, vůní se neprojevuje, je kyselejší a hrubší. Při teplotách nad 16 °C u našich červených vín vyniká alkohol a víno chutná hořce. Jen lehčí červená vína, jako Portugal, Pavlovické ohnivé, snesou podávání při nižší teplotě. Při teplotě 12 °C lépe chutnají zejména v létě, osvěžují.  Špatným vysvědčením pro restauraci je vrácení doneseného červeného vína proto, že je vychlazené anebo dokonce přechlazené.  Dezertní likérová vína podáváme ve stejné teplotě jako bílá vína.  Vermutová vína jsou chuťově i vůní tak plná, že mohou být předložena stejně jako bílá vína, spíše chladnější.  Uváděné teploty jsou míněny pro naše vína. Francouzi pijí červené vinné vzácnosti až při 20 "C. V italské odborné literatuře je uváděno pro víno Barolo teplota až 22 °C, suchá bílá vína doporučují servírovat při teplotě 8 - 10 °C, sladké muškáty při teplotě 14 °C. 

Pro lepší přehlednost uvádíme tabulku teploty našich vin:

  • Vermut  9 - 10 °C
  • Mladá bílá vína  9 - 10 °C
  • Starší bílá vína  10 - 12 °C
  • Červená vína  11 - 12 °C
  • Těžší červená vína  15 - 17 °C
  • Dezertní vína  10 - 12 °C

Uváděná teplota je stanovena pro dobu pití vína. Je-li v místnosti velké teplo, je nutné počítat s oteplením vína po nalití do teplých sklenek, takže zchlazení může být nižší. Je-li víno v lahvi chladnější, není to takovou chybou jako víno teplé. Chladné víno snadno ohřejeme, držíme-li sklenku v ruce. Pozor na náhlé oteplování vína - víno je velmi citlivé na náhlou změnu teploty, která způsobuje zlom chuti vína. Z tohoto důvodu neohříváme přechlazené víno v horké vodě.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli